BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, April 18, 2012

Perempuan Membebankan ?


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Agak tidak senang hati nak tulis post ni sebab blogger dah bertukar wajah.
Pening ! Masih mencuba membiasakan diri.
Ewahhh~

First and foremost, terima kasih kat seorang sahabat sebab buat status facebook yang bagi idea untuk aku post something kat blog malam ni.
Sebab rasanya macam dah lama sangat aku tak buat apa-apa dengan blog aku.
Rasa macam, tapi tak la lama sangat blog aku ditinggalkan kot.
And to the status owner, I know you're gonna read this, so HAI !!!! :D

So, I'm a girl, a perempuan, a wanita and a gadis. rojak sangatttt !
And sebagai perempuan, kita sebenarnya memikul tanggungjawab yang sangat besar terhadap agama, bangsa, dan negara.
Kita pun dah sedia maklum yang perempuan ni kena buat banyak benda.
Kena tutup aurat, jaga tingkah laku, jaga percakapan, bla bla..

Itu yang kita nampak secara kasar la.
Kita terlupa sebenarnya bukan perempuan saja, laki pun kena macam tu kan.
Kena tutup aurat jugak, jaga tingkah laku jugak, jaga percakapan jugak.
Yang nampak ketara sangat perbezaan tu sebab perempuan punya had aurat tu lagi banyak, tu ja.

Tanggungjawab kita sebagai orang Islam sebenarnya sama ja tak kira la kita ni laki or perempuan.
In spite of jaga semua benda yang disebutkan di atas, kita haruslah sentiasa beringat bahawasanya Allah menetapkan sesuatu benda tu mesti ada sebabnya.
Contohnya setiap pergerakan kita dalam solat, kenapa Allah tetapkan pergerakan-pergerakan macam tu dalam solat.
Sebab solat ialah senaman jugak untuk kita, setiap pergerakan tu membantu kita punya sistem pernafasan, peredaran darah, dan fakta ni dah disokong oleh para saintis pun.

So, kawan-kawan, jangan rasa ditakdirkan menjadi seorang perempuan ni satu bebanan.
In fact, kita ni special sebenarnya.
"Wanita hiasan dunia, seindah hiasan adalah wanita solehah."
"Sedarlah wanita istimewa, bahawa kelembutan bukan kelemahan, bukan jua penghinaan dari Tuhan, tapi sebagai hiasan kecantikan."


Berbangga lah kerana kita dilahirkan sebagai seorang wanita.
Jangan rasa macam terbeban, itu seolah-olah kita menghina Allah.
Wallahualam. Mohon betulkan kalau ada kesalahan.
Assalamualaikum. :)


Writing is my passion. Please enjoy yourselves while reading it. :)

0 Kepochi: