BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, June 22, 2016

Of Needs and Wants

Assalamualaikum.

It has been ages since I posted anything here.
Almost forgot that I have my own blog haha.

So I'm writing today because I have nothing to do. Well actually I do have something to do. I was reading in my room, then I think it would be great if I can wrap up my internship report today. That was when my housemates called me to join them in the kitchen.

I thought it would be rude if I continue staying in the room as everybody else is in the kitchen. So I brought out my laptop along, pretending to be busy. And I thought of the blog! Haha

This morning, after I had my sahur and performed my prayer, one of my classmates announced that the result for UKM Master is already out. Without hesitation, I checked my application status and alhamdulillah, I've been offered to do Masters in Linguistics there.

To be honest, I don't even know why I applied at the first place. If you know me well, you will know how much I hate going to class, study, and all those things. To my own surprise, I applied for a course under the coursework mode. Which requires me to attend classes, more quizzes and exams. I am laughing at myself right now, seriously.

However, I am still considering whether I should accept the offer. At first, I thought of getting me a permanent job, earn money, settle down, etc. But at the same time, I also think that this is a great opportunity for me to get better academic qualification as I am still young. Let's say if I do my master for 2 years, then I'll be done by 24. Then maybe I can consider doing PhD (!)

This is the problem faced by a girl with no clear dream. (Sigh) Many do masters so that they can become lecturers. Do I want to be a lecturer? I don't know. I might be one, because I told myself to not to be picky when it comes to work.

Ever since this morning, I kept on asking myself. What makes me want to do it? What is the need? What's my next plan? What am I gonna be later?

I frankly do not know. I don't have the answers to all the questions. I was and always the "going-with-the-flow" type. I often forget, when it comes to deciding your future, you can't just simply let fate determine what and who you're gonna be. Yes, it's true that everything happens with God's will. Allah has already set our fates, but that doesn't mean that we have to just sit here and wait for the miracles to happen. We have to work hard to get what we want. Yup, that's the one thing that I always forget.

Humans are always like this. They do things without thinking about the consequences. They will just do whatever they like. When problems occur, then they will start regretting. I hereby proudly announce that I am a normal human being. Because that's what I'm doing right. Regretting my past behavior.

Don't be surprised with my sudden reappearance here haha. This is just a normal me ranting on social media. I usually use twitter to brag about everything. So, have a blessed Ramadan! Let's make the most out of the remaining days.

(I'm writing in full English because.... Just because. No reason.) xoxo


Writing is my passion. Please enjoy yourselves while reading it. :)

Wednesday, October 16, 2013

Mama Saya Hebat !

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Selamat hari raya Aidiladha semorang !!!
Semoga melalui sambutan ini kita semua dapat terus menghayati sejarah pengorbanan Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail as, seterusnya mendorong kita untuk terus melakukan pengorbanan demi kepentingan agama kita, Islam.

Alhamdulillah, siang tadi sempat balik ke kampung kat Alor Star, sempat la makan beberapa pinggan nasi berlaukkan daging korban.
Dah kenyang sangat, sampai tak terasa nak buat apa-apa.
Patut la kita disuruh berhenti makan sebelum kenyang. Kalau dah kenyang, kemalasan memang akan menguasai diri.

Dah habis beraya, kesempatan ini kami ambil untuk eratkan hubungan kekeluargaan.
Dan selalunya, hubungan sesebuah keluarga itu akan lebih rapat ketika melakukan aktiviti yang mereka sukai.
Jadi, memandangkan kami tersangatlah suka makan, kami mengambil keputusan untuk singgah di Pizza Hut semasa dalam perjalanan pulang ke rumah dari kampung.
Perut yang penuh dengan daging korban tadi dah kosong kembali. :D

Sampai situ, mata aku terpandangkan salah satu meja berdekatan kaunter. 2 lelaki 2 perempuan.
Maaf, aku memang cepat berasa tidak senang dengan sesuatu keadaan.
Dan sejujurnya, aku tak suka melihat keadaan mereka.
Walaupun aku tidak mengenali mereka. Tapi hati aku mengutuk mereka. Itu perangai buruk aku. Maaf.

Kebetulan terdapat meja kosong di belakang mereka. Aku mengambil tempat membelakangkan mereka. Tak mahu menambahkan kebencian terhadap orang yang aku langsung tak kenali.
Mama dan Anas mengadap mereka.
Kebanyakan masa di situ, Anas hanya tunduk, bermain handphone.
Mama akhirnya bersuara, menyuruh Syuhada cepat habiskan makanan. Sakit mata katanya.
Dalam bahasa mudahnya, budak-budak meja belakang tu tengah buat wayang.

Dah nak balik, lalu lah kami kat sebelah meja mereka. Terdengar kata-kata kurang enak menegur aku dan kakak. Kami sabar.
Kalau diikutkan perangai aku yang agak panas baran, mungkin aku akan berhenti dan menjawab sepatah dua. Nasib baik tahap keimanan aku terus menebal.
Si jejaka yang prihatin mengambil kesempatan menasihati mama untuk jaga kami elok-elok.
Awwhhhhhh :')

Insyaallah, mama dah jaga kami elok-elok.

Mama dengan tenang, cool dan steady nya berkata kepada gadis-gadis di situ "Ingat mak bapak ye. Kesian mak bapak. Kalau tak kahwin nanti, hampa jugak yang rugi."

Nahhhhh ! Kalau aku jadi gadis-gadis tu, mau guling-guling nangis. Sentap.

Mama, bila berkata-kata. Bahasanya mudah. Mesejnya ringkas.

Saya bangga punya ibu seperti mama saya. Pedulikan kata-kata orang. Asalkan kita tahu apa yang kita buat itu betul. Sekian, wassalam.


Writing is my passion. Please enjoy yourselves while reading it. :)

Thursday, June 27, 2013

Perkhidmatan Berakhir

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh
Jap jap nak check bila post terakhir,
it was on April.
Wow ! Almost three months tak update blog ku yang tercinta ini.
Sesungguhnya ku masih menyayangimu seperti dulu.
*kiss laptop screen*
Hahaha mengarut ahhh !!

Sooo... I was away for almost three months sebab terpaksa pergi berkhidmat untuk negara.
Gituuu
Now look at this.

Kompeni Delta Kem PLKN Rimba Taqwa, Sik Kumpulan 2 Siri 10/2013
Percayakah anda bahawa saya baru tamatkan latihan?
Percayalahhhh~ Dah seminggu pun habis latihan sebenarnya.
Hari Jumaat hari tu semua dah pakat-pakat balik rumah masing-masing.
Alhamdulillah. Muka-muka ni berjaya join semua aktiviti and tamatkan latihan dengan cemerlang, gemilang dan terbilang.

Awal-awal masuk, kompeni kami ada la dalam lebih kurang 100 orang. Last sekali tinggal about 50 orang ja kalau tak salah.
Yang lain tu semua keluar awal sebab nak sambung study.
They left for something better. There's nothing else I can say, eh, eh~

Aku tak rasa macam nak cerita satu-satu aktiviti yang aku join sepanjang kat kem tu. Sebab aktivitinya maha banyak !
What can I conclude from this national service is that, rugi sapa yang cari alasan untuk dikecualikan daripada ikut program ni, seriously !
Dah nama pun khidmat negara, so semua aktiviti yang dijalankan, for me, ada objektif yang sangat jelas.
Semuanya nak jadikan kita a better citizen.
KALAU kita praktikkan semua yang dipelajari dalam aktiviti-aktiviti tu in our real life lah.

Frankly speaking, sebelum aku masuk kem lagi, aku dah excited tentang satu benda.
Aku terfikir, dalam kem-kem yang macam ni, waktu solatnya mesti sangat terjaga.
And yes aku betul. Semua orang akan get ready dalam surau few minutes before masuk waktu.
Anddddd boleh dikira dengan sebelah tangan ja berapa kali aku sembahyang sendiri kat sana.
Lain, semua berjemaah.

Most exciting part is that, sementara tunggu waktu solat (selalunya waktu Maghrib and Isyak) surau tu akan bergema dengan alunan zikir dan selawat. Masya-Allah.
Sangat tak sia-sia waktu kami kat dalam surau tu.
Walaupun surau agak panas, tapi bila lidah dah basah dengan zikrullah, tak kisah sangat pun dengan bahang dalam tu.

Kawan-kawan kat sana pun sangatlah awesome !
Walaupun kenal tak sampai 3 bulan, tapi kami punya hubungan dah macam adik beradik.
Ya la, tidur, makan, mandi, jalan, semuanya buat sama-sama.
Tak tipu la, memang sedih gila hari nak berpisah dengan semua kawan-kawan kat situ.
Sorang-sorang aku hantar naik bas. Sebabnya aku balik dengan parents, so lambat sikit.
Yes, memang aku gelak-gelak masa hantar semua orang naik bas, tapi dalam hati Allah ja yang tau.
Mesti susah dah nak jumpa lepas ni.
Tak kisah la kalau tak selalu contact dah pun lepas ni, mesti masing-masing sibuk dengan hal sendiri.
Yang paling penting, PLKN is one of my best memories ever, and I will never ever forget the people I met there ^_^
Writing is my passion. Please enjoy yourselves while reading it. :)