BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, September 26, 2011

Let's Do Dishes !

I am thankful

for the teenager
who is complaining about doing dishes
because it means she is at home,
not on the streets.

for a lawn that needs mowing,
windows that need cleaning,
and gutters that need fixing
because it means I have a home.


*copied from : somewhere
----------------------------------------------------------------------------------

I read this poem and smiled, poet ni sangat optimis kan.
I mean, tak pandang rendah kat orang lain.
poem ni tujuannya untuk nasihat remaja to be grateful for what they have, actually.

look at the first stanza, poet tu cakap dia suka bila dengar remaja complain pasal kerja rumah.
sebab that shows the teenager stay at home.
memang dah ditulis dengan jelas dalam poem tu, kan ?
so I'm being redundant la tadi, hahaha.

so, apa yang aku cuba sampaikan ni ? hahaha..

okay2, here's the point. aku nak cakap pasal staying at home.
cuba bayangkan, kita kat rumah goyang kaki ja, apa pun tak buat, tapi orang akan still fikir positif pasal kita.

"Dia tu memang malas sikit, tapi dia bagus la, tak pernah keluar rumah, lepak sana sini"

memang la keluar rumah tu tak semestinya jahat,
sama jugak, duduk dalam rumah tak semestinya baik.
tapi first impression orang lain terhadap kita tu takkan jadi negatif kalau kita tak berfoya-foya.
bahasa senangnya lepak lah.

kalau kita jalan-jalan dengan famili, ternampak sekumpulan remaja tengah melepak.
memang la nampak cool, tapi kita mesti akan terfikir yang negatif jugak kan ?
akan curiga sikit kan ?
tak banyak, sikit mesti ada jugak la.

takkan kita nak diri kita disalah tafsir ?
kalau pun kita nak jumpa kawan-kawan sangat, tak perlulah melepak semua tu.
kan boleh ja jumpa sambil buat aktiviti indoor yang lain.
banyak benda kita boleh buat, nak or taknak ja.

jadi, sebelum kita disalah tafsir, lebih baik kita jangan cari pasal.
mencegah kan lebih baik daripada mengubati.
tapi dalam konteks ni, mengubati tu maksudnya membersihkan nama kita la. ;)

okaylah, ni semua sekadar pendapat dan pandangan peribadi aku sendiri.
kalau tak puas hati tu, minta maaf sangat-sangat.
maklumlah, orang lain-lain, hati lain-lain, pendapat pun lain-lain.
yang paling penting, kita kena pandai jaga maruah diri sendiri.
insyaallah.. :)

Writing is my passion. Please enjoy yourselves while reading it. :)

0 Kepochi: